Diabetes medfører for mange store bekymringer, der kan føre til psykisk sygdom

Hos Skovhus Privathospital kan man i trygge rammer få hjælp og vejledning omkring den omvæltende begivenhed, det er at blive diagnosticeret med en alvorlig kronisk sygdom.

Når man bliver diagnosticeret med en alvorlig og kronisk sygdom, er det naturligt, at det kan manifestere sig i tanker om, hvordan ens liv kommer til at se ud, og hvordan man nu skal indrette sit liv efter sygdommen, som det er tilfældet for diabetespatienter. Lisette Schmidt, ledende sygeplejerske ved Skovhus Privathospital, ved alt om, hvordan psykologiske traumer kan ramme personer med diabetes, da hun selv er en del af de diabetessamtaler og forløb, som privathospitalet tilbyder.

Diabetes og psykiske følger

De psykologiske udfordringer, vi oftest møder hos personer med diabetes, er angst og lettere depression. De psykologiske udfordringer kommer oftest til udtryk oven på realiseringen af permanent alvorlig sygdom, som fx diabetes. Man oplever måske at være i en nedtrykt tilstand og reagerer opgivende på en ofte overvældende oplevelse af at være diagnosticeret som kronisk syg. Hvis man oplever tilstanden som vedvarende, og nog-et man begynder at kæmpe med, og som får indflydelse på ens hverdag og det overskud, man har til at passe på sig selv og sin sygdom, så er vi derhenne, hvor man kan have stor gavn af at modtage behandling fra professionelle med henblik på at komme tilbage til en sund og god hverdag, forklarer Lisette Schmidt.

Det skal understreges, at mange mennesker gennem deres liv vil opleve en snert af angst og depression i deres levetid, uden at det bliver behandlingskrævende, men at det kan opleves som en stor forskrækkelse at blive diagnosticeret med en kronisk sygdom, hvilket kan føre til psykisk sygdom. Derfor anbefaler Lisette Schmidt også, at man deler sine tanker og sin frygt:

Jeg synes altid, at det er en enormt god idé, når man står i en svær og udfordrende situation, som det er at blive diagnosticeret med diabetes, at man taler med nogen om de udfordringer, man føler, man står overfor, og hvad der er svært. Det kan være en god ven eller et familiemedlem til at starte med, og hvis man så ikke kan slippe de her depressive tanker, eller angsten opleves hyppigt, så skal man tale med en professionel. Hos os kan vi hjælpe med trygge rammer, ekspertise og værktøjer, der kan hjælpe personen i hverdagen. Men bare det, at man åbner op for et andet mennesker, kan være en rigtig stor hjælp for mange, fortæller Lisette Schmidt.

Behandling for angst og depression

Hos Skovhus Privathospital er det vigtigt, at der er tid og overskud til den enkelte patient. Derfor kommer man også til samtale med en psykiater, så snart man kommer ind ad døren. Psykiateren udarbejder i samarbejde med en sygeplejerske en individuel behandlingsplan, der passer til patientens behov. Det er ifølge Lisette Schmidt en vigtig del af behandlingen, at man kigger og tager udgangspunkt i individet:

Når man kommer til os, vil vi skræddersy et individuelt forløb og behandlingsplan. I vores optik er der ikke to personer, der er ens, og derfor har man heller ikke de præcis samme behov for behandling. Der kan fx være nogen, der vil have bedst gavn af et forløb med samtaleterapi, mens andre skal sættes i medicinsk behandling. I særlige tilfælde kan det også være nødvendigt, at personen i en periode indlægges hos os.

Det er vigtigt for behandlingen, både ambulant og ved indlæggelse, at patienten oplever en hverdag, der bliver mere overskuelig, fordi de modtager den nødvendige hjælp. På den måde kan man som kroniker få en hverdag, hvor diagnosen diabetes bliver en acceptabel del af livet, som ikke får lov at fylde i form af angst og depression.

Læs mere om diabetes og psykisk sygdom her

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.