Diabetes øger risikoen for søvnapnø

Personer med type 2-diabetes, har større risiko end normalt for at udvikle søvnapnø. Det kan være til stor gene for både den der lider af det og de helt nære relationer.

Hvis man har søvnapnø, vil man opleve hyppige pauser i vejrtrækningen i forbindelse med søvn, hvilken medfører dårlig søvn. Pauserne i vejrtrækningen kan være på over 10 sekunder, de kan også være mindre, men kan også komme til udtryk som forvrænget vejrtrækning og snorken. Den forringede søvnkvalitet kan påvirke blodsukkerniveauet negativt og det er derfor vigtigt, at man kommer i behandling hurtigst muligt.

Ifølge Videnscenter for Diabetes, har 35% af patienter med type 2-diabetes søvnapnø.

Får man ikke behandling for søvnapnø øger man samtidig risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk, blodprop i både hjerne og hjerte samt hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det vigtig, at man er meget opmærksom på symptomerne – de er nemlig ikke lige er sådan at spotte. Det kan være små ting, som at man føler sig uoplagt, oplever koncentrationsbesvær, hovedpine og hos mændene kan det i værste fald resulterer i rejsningsproblemer. Eftersom symptomerne kan være svære at kæde sammen med søvnapnø, er det vigtigt at man taler med en evt. partner om det, da partneren kan have lagt mærke til snorken eller små pauser i vejrtrækningen under søvn.

Maske eller skinne

Der findes flere former for behandling af søvnapnø. Bl.a. det særlige CPAP-maske, der puster luft ind gennem næse og bund under søvnen, hvilket gør det lettere at trække vejret. I andre tilfælde kan en snorkeskinne, der skyder underkæben lidt frem gøre det lettere at trække vejret. Hvis hverken maske eller snorkeskinner hjælper, kan det være nødvendigt med en operation.

Behandling af søvnapnø medfører øget livskvalitet, forbedre din sundhed og virker nedsættende på en række følgesygdomme.

Hvis du har mistanke eller oplever symptomer på søvnapnø skal du kontakte egen læge.

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.