En Facebook-gruppe med fokus på mennesket og type 2-diabetes

Hvert år bliver mange tusinde danskere diagnosticeret med type 2-diabetes. Alene i 2018 blev over 15.000 personer diagnosticeret med type 2-diabetes. I Facebook-gruppen ’Diabetes 2 – Danmark’ kan man finde råd, støtte og vejledning fra andre personer med type 2-diabetes – det er en stor hjælp for mange af gruppens medlemmer.

Line Maria Sørup er 45 år og bor til dagligt i Fredericia. Line har haft type 2-diabetes de sidste 12 år. Diagnosen kom ud af det blå og uden at Line på nogen måde var forberedt på det chok det er, at få stillet en kronisk diagnose, uden på forhånd at være opmærksom på, at det kunne være en mulighed:

Jeg var hos min læge i forbindelse med noget helt andet. Så spurgte han, om han måtte tage en blodprøve – det måtte han selvfølgelig godt – jeg havde aldrig fået taget en blodprøve før. På det tidspunkt er jeg 33 år. Lægen konstaterer ret hurtigt, at jeg har det han kalder for gammelmandssukkersyge. Jeg følte mig på ingen måde som en gammel mand, så det kom som lidt af et chok. Herefter gav han mig en recept på Metformin, to pjecer fra diabetesforeningen og besked på at komme tilbage om tre måneder når jeg havde tabt mig. Færdigt arbejde…

Line er desværre ikke den eneste, der oplever diagnosticeringen med type 2-diabetes som et stort chok, der griber direkte ind i hverdagen og de daglige rutiner. Heldigvis findes der online-grupper, der er gode til at støtte op og vise omsorg, når man rammes af type 2-diabetes.

Diabetes 2 – Danmark

Ad omveje er Line i dag blevet administrator på Facebook siden ’Diabetes 2 – Danmark’, der som navnet antyder, henvender sig til danskere med type 2-diabetes. Gennem gruppen har Line kunne konstatere, at mange oplever både skyld og skam i forbindelse med deres sygdom:

I Facebook-gruppen Diabetes 2 – Danmark, som jeg administrerer sammen med Robert Jørgensen, er det tydligt, at der desværre er en tendens, blandt nogle praktiserende læger, til, at man ser sygdommen som en selvforskyldt tilstand. Det er i hvert fald den følelse mange nye diagnosticerede sidder tilbage med. Det gør også, at det rammer mange hårdt psykisk. Her er gruppen virkelig god. Ingen bekymringer er for store eller for små og folk er virkelig søde til at komme med gode råd og moralsk opbakning. For mig har det hele tiden været vigtigt, at gruppen var et rart sted at være, hvor man kan have det hyggeligt, hvor der er plads til humor og hvor vi hjælper hinanden med spørgsmål og udfordringer. Og så er der selvfølgelig også en masse lækre madopskrifter fra gruppens medlemmer, fortæller Line Maria Sørup.

Selv startede Line med at skrive blogindlæg for Diabetesforeningen. Egentlig så hun sig selv som meget privat, men hun kunne mærke, at det gav både hende selv og læserne noget, når hun turde åbne op for sin hverdag med type 2-diabetes. Hun er derfor stor fortaler for, at man åbner op for sig selv online, så længe man er indstillet på, at man kommunikere med andre mennesker, der måske tackler sygdommen anderledes end en selv. For Line og Diabetes 2 – Danmark handler det i høj grad om respekter for de forskellige måder, hvorpå folk lever deres liv type 2-diabetes:

Det er hårdt at leve med type 2-diabetes og for mange hjælper det at kunne tale med andre, der selv står i samme situation. I Diabetes 2 – Danmark er én af vores fornemmeste opgaver at løfte hinanden, når vi engang i mellem kommer til at træde ved siden af. For det gør alle, lyder det afslutningsvis fra Line Maria Sørup

Fakta

Diabetes2Danmark vokser med ca. 100 nye medlemmer om måneden. Derfor er der mange som er grønne i forhold til livet med en kronisk sygdom. Gruppen har til formål at bakke op, dele ud af erfaringer og at støtte op omkring de psykologiske udfordringer, der ofte udspringer af at skulle forhold sig til en helt ny hverdag. Der findes ca. 250.000 danskere med type 2-diabetes.

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.