Pas på blodtrykket!

Når man har diabetes har man øget risiko for at få forhøjet blodtryk. Jeg har fundet ud af at jeg faktisk har nogle fordomme om forhøjet blodtryk. Eller jeg havde, for nu må jeg jo sande at de fordomme ikke holder stik.

Når jeg før i tiden tænkte på forhøjet blodtryk, var det tanker om at det var noget overvægtig, ældre mennesker havde. Mennesker der sad i sofaen det meste af dagen og spiste gammeldags dansk mad med brun sovs osv. Men det er ikke sådan det er.

Første gang min læge begyndte at pippe over mit blodtryk, tænkte jeg det da ikke kunne passe. Jeg var i 30’erne, jeg var slank, aktiv, spiste sundt. Jeg kunne måske godt motionere mere, men jeg var da altid oppe på de 10000 skridt om dagen.

Som diabetes patient skal blodtrykket helst ligge under 130/80. Mit diastoliske blodtryk, altså det lave tal, vil rigtig gerne ligge på mellem 87-92.

Nu er der så gået et par år med det blodtryk, et par år hvor min læge har pippet. Jeg har ikke taget det så alvorligt, jeg synes jo jeg levede sundt. I efteråret var jeg til tjek og så kom den. ”Du skal have blodtrykssænkende medicin!”

Den slog mig helt ud! Jeg kunne slet ikke forlige mig med at skulle have blodtryksmedicin som 42-årig. Det var noget min 85-årige mormor fik.

Pludselig kunne jeg tage det alvorligt og jeg fik overtalt lægen til at give mig 3 mdr til at få blodtrykket ned. Jeg måtte hjem og lave om på noget, spise sundere, motionere mere!

Det var en af grundene til at jeg tog udfordringen med at tilbagelægge 2021 km i år 2021. I mit sidste indlæg var jeg godt i gang med gåturene og nu en måned efter, er det blevet vanedannende, og jeg har også fået cykling og lidt løb ind i hverdagen.

Så nu kunne jeg da fuld af optimisme udfylde det blodtryksskema til lægen. Nu havde jeg gjort noget, så jeg var sikker på det var bedre og jeg kunne slippe for medicinen.

Øv! Hvor blev jeg bare skuffet, da jeg gik i gang med hjemmemålingerne af blodtrykket. Intet havde ændret sig, det var fuldstændig det samme.

Straks rammer den dårlige samvittighed mig. Du har ikke gjort nok, du kunne have gjort noget mere, det er din egen skyld!

Men nu da jeg er færdig med at slå mig selv oveni hovedet, så må jeg tale fornuft til mig selv. Det er ikke min egen skyld! Som jeg skriver i starten af indlægget: ”Når man har diabetes, har man øget risiko for at få forhøjet blodtryk”

Det er altså ikke min skyld, det er min diabetes skyld. Jeg gør faktisk alt det rigtige.

Hvad er alt det rigtige så?

  • Undgå overvægt.
  • Spar på fedtet.
  • Spar på saltet.
  • Motioner mindst 30 min. om dagen.
  • Ingen rygning.
  • Max 1-2 genstande om dagen.
  • Undgå stress.

Nogle gange falder jeg over artikler som hedder ting som ”spis dig fra diabetes” eller ”Motioner dig rask”.

Eller falder over kommentarer på de sociale medier om at man da bare kan motionere noget mere, eller tabe sig.

jeg bliver så træt når jeg ser det. Det er helt sikkert rigtig gode råd som vi alle bør følge, men vi bliver ikke alle raske af det. Dårlig samvittighed, det kan man helt sikkert få af den slags titler, men det har mange af os vist nok af i forvejen.

Man kan altså godt gøre alt det rigtige og stadig have forhøjet blodtryk.

Man kan godt gøre alt det rigtige og stadig have behov for medicin for sin diabetes.

Nu må jeg begynde at vænne mig til tanken om at jeg er Trine, 42 år og jeg skal have blodtryksænkende medicin. Mine nye motionsvaner holder jeg fast i, det er godt for så meget andet.

Forhøjet blodtryk er noget skidt for os med diabetes. Det er skidt for alle, men da diabetes i sig selv øger risikoen for åreforkalkning er vi i dobbelt risiko for hjertekarsygdomme hvis vi også har forhøjet blodtryk.

Så pas på blodtrykket derude!

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.