Som diabetiker skal du være ekstra opmærksom på mundhulesygdomme

Mundhulesygdomme som parodontitis har effekt på langtidsblodsukkeret. Det er derfor vigtigt, at man er opmærksom på sygdommen og får den behandlet korrekt, da det kan medvirke til at reducere langtidsblodsukkeret.

Hvis man har diabetes, har man også øget risiko for at udvikle sygdomme i mundhulen som parodontitis, caries, svampeinfektion og generel mundtørhed. Mange er opmærksomme på, at der kan opstå komplikationer med fx hjerte, øjne og nyrer, men ubehandlede mundhulesygdomme som parodontitis kan føre til en forringelse af langtidsblodsukkeret hos diabetikere, hvilket øger risikoen for, at der opstår andre følgesygdomme. 

Ifølge odontolog og professor ved Tandlægeskolen i København, Palle Holmstrup, er risikoen for at udvikle sygdomme i mundhulen størst, hvis personer med diabetes ikke sørger for, at deres blodsukker er velreguleret. Og her skal man særligt være opmærksom på sygdommen parodontitis:

Der er tale om en tovejsinteraktion, der betyder, at man som diabetiker med dårlig kontrol af blodsukkeret har større chance for at udvikle parodontitis, end hvis man er en person med et stabilt blodsukker. Samtidig forholder det sig sådan, at hvis man har parodontitis, så er der tale om øget risiko for, at man har et dårligt reguleret blodsukker. Derfor er det vigtigt, at man behandles for parodontitis, da behandlingen vil have en positiv indvirkning på langtidsblodsukkeret, fortæller Palle Holmstrup.

Derfor er det vigtigt, at man som diabetiker er ekstra opmærksom på sin parodontale tilstand. Det er man ved at sørge for regelmæssige tandlægebesøg, hyppig tandrensning og at børste sine tænder grundigt to gange om dagen, da ubehandlet parodontitis fører til en forværring af diabetes. 

Parodontitis skal tages alvorligt

Da parodontitis sjældent medfører gener, før sygdommen bliver alvorlig, er det vigtigt regelmæssigt at få tjekket sit tandkød og behandlet eventuel betændelse. Behandlingen er nemlig ikke kun vigtig for at få en rask mund, men har en direkte positiv effekt, der fører til forbedring af blodsukkeret:

Jeg har holdt mange oplæg for diabetikere rundt omkring i landet, og oftest er det slående, hvor få af de personer, jeg taler med rundt omkring, der er opmærksomme på, at behandling af parodontitis kan medføre en forbedring af langtidsblodsukkeret på hele 0,6 procent-point, lyder det fra Palle Holmstrup.

Diabetes gør tandkødet mindre modstandskraftigt og forringer evnen til at hele. Derfor skal en diabetiker være opmærksom på sygdommen, da den ofte har mere alvorlige konsekvenser og er vanskeligere at behandle. De væsentligste symptomer, man skal være opmærksom på, er, hvis tandkødet bløder ved tandbørstning, og hvis tandkødet pludselig bliver rødt, hævet og føles ømt.

Sådan behandler og forebygger du

Har man diabetes, er det vigtigt, at man er opmærksom på et godt og sundt mundhulemiljø. Det kan man selv bidrage til ved at børste tænder to gange dagligt i to minutter ad gangen, tandtråd, tandpasta der indeholder fluorid, og så skal man sørge for hyppige besøg hos sin tandlæge:

Behandlingen af parodontitis tager udgangspunkt i grundig tandrensning og instruktion i, hvordan man fører en fornuftig hjemmetandpleje. Derefter er det vigtigt, at der løbende bliver fulgt op på behandlingen af en tandlæge eller tandplejer. Alle undersøgelser viser, at hvis man ikke følger op med kontrol og behandling, så er effekten af behandlingen meget ringe, forklarer Palle Holmstrup og fortsætter:

Noget af det værste, der kan ske, hvis man ikke bliver behandlet for parodontitis, er, at der kan opstå fordybelse i tandkødslommerne. Bliver lommerne dybere end 3 mm, så bliver det meget svært at gøre dem rene. Og hvis de bliver meget dybe, kan det faktisk blive nødvendigt med kirurgisk indgreb. Derfor er det vigtigt, at der bliver fulgt op og foretaget løbende kontrol.

Som med den generelle diabetesbehandling er der et stort individuelt ansvar for, at man tager hånd om sin sygdom, og det er den indsats, man selv yder, der er afgørende for, hvordan forløbet bliver. Den helt store udfordring ligger selvfølgelig i, at der er egenbetaling hos tandlægen, hvilket ifølge Palle Holmstrup desværre også medvirker ti, at parodontitis ikke altid bliver behandlet i tide.

Læs mere på her

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.