Tidlig opsporing er med til at nedsætte dødelighed og risiko for hjertesygdom

FOTO: Sara Hartmann Sivertsen
FOTO: Sara Hartmann Sivertsen

Et øget fokus på tidlig opsporing af personer med type 2-diabetes kan mindske risikoen for at udvikle alvorlige følgesygdomme som fx hjerte-kar-sygdomme.

Jo hurtigere man opsporer personer med type 2-diabetes, des hurtigere kan man sætte ind med behandling og få blodsukkeret under kontrol. Den tidlige opsporing medvirker derfor også til, at man har lavere risiko for en række alvorlige følgesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, føleforstyrrelser, blindhed og nyresygdomme. Det er sygdomme, som koster samfundet rigtig mange penge, og som i høj grad går ind og forværrer livskvaliteten hos de mennesker, der rammes af følgesygdommene. 

Symptomerne på type 2-diabetes kommer ofte snigende og kan være sværere at tillægge en større betydning, end at man føler sig lidt uoplagt og træt, hvilket ikke er symptomer, man straks løber til lægen med. Derfor oplever de hos Diabetesforeningen, ifølge forskningschef Tanja Thybo, at denne type diabetes diagnosticeres i forbindelse med en anden sygdom:

Vi oplever, at type 2-diabetes ofte først bliver opdaget, når man går til lægen med sygdom, der kræver, at der foretages en blodprøve. I den blodprøve kan man se, om blodsukkeret er for højt og derved undersøge, om personen har diabetes. Oftest kommer personen ind med tegn på en af de følgesygdomme, som kan skyldes diabetes, og det betyder desværre, at personen har båret rundt på type 2-diabetes så længe, at det forhøjede blodsukker har påvirket blodkarrene. Derfor er det enormt vigtigt at opspore tidlig, fordi man så kan starte behandlingen, der kan forebygge de alvorlige følgesygdomme. Det sparer også samfundet for en masse penge og er med til at skabe et bedre livsgrundlag for patienten, fortæller Tanja Thybo.

Det er derfor en god idé med jævne mellemrum at gå til sin egen praktiserende læge og få taget en blodprøve. På Diabetesforeningens hjemmeside kan man tage en risikotest og finde ud af, om man er i øget risiko. Er man det, anbefales et besøg til egen læge, hvor man skal have målt sit langtidsblodsukker. I forhold til risikofaktorer er der nogen, der kan være svære at gøre noget ved, såsom alder og arvelighed, mens man godt selv kan arbejde med at forbedre sit BMI, fortæller Tanja Thybo:

Faktisk vil mange opnå en meget gavnlig effekt på deres blodsukker og mindske risikoen for at udvikle type 2-diabetes, hvis man taber sig fem kilo, og så skal man altid være opmærksom på, om man går rundt med forhøjet blodtryk. 

Man skønner, at der er flere end 76.000 i Danmark, der går rundt med type 2-diabetets uden at vide det.

Fokus på hjerte-kar-sygdomme

Hos Diabetesforeningen har man valgt at sætte et særligt fokus på sammenhængene mellem diabetes og hjerte-kar-sygdomme. I den forbindelse har de et ønske om, at personer med type 2-diabetes, i samarbejde med deres læge, får tjekket op på, om den medicin, man får, også er den bedste. Der kan nemlig være en nyere medicin, som gavner andre områder end ”kun” diabetes, forklarer Tanja Thybo:

Vi har fokus på hjerte-kar-sygdomme er flere grunde. Den ene er, at vi blandt vores medlemmer oplever, at det er en overset risiko, at man som diabetiker har øget chance for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Den anden er, at der er kommet nye typer medicin på markedet, der har en beviseligt gavnlig effekt på hjertet. Derfor vil vi også gerne anbefale, at man som person med type 2-diabetes tager en snak med sin læge omkring den medicin, man får. Bl.a. om man kunne have gavn af at skifte til en af de nye diabetesmedicintyper, de såkaldte GLP-1-receptor agonister eller SGLT-2-hæmmere, der har vist sig at have en gavnlig effekt i forhold til at hæmme udvikling af hjerte-kar-sygdomme, fortæller Tanja Thybo og fortsætter:

Hvis du har type 1-diabetes, er der stort fokus på, at man arbejder med den bedste teknologi, den bedste insulin og bedste behandling, men der har ikke været ligeså stort fokus på kolesterol. Når man har type 1-diabetes, har man det typisk i mange år, og derfor er det vigtigt, at ens blodtryk og kolesteroltal ligger godt i forhold til at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Diabetesforeningen har foretaget en undersøgelse, der viser, at under halvdelen af deres medlemmer med type-2-diabetes kendte til tallene for deres seneste langtidsblodsukker, mens der kun var under en tredjedel af medlemmerne, der kendte tallene for deres LDL-kolesterol og blodtryk. Derfor opfordrer de også til, at man downloader eller bestiller et gratis balancekort hos Diabetesforeningen, der gør det nemt og overskueligt at holde styr på sine seneste tal inden for HbA1c, blodtryk, LDL-kolesterol, og hvornår man sidst har fået tjekket tænder, øjne, nyrer og fødder. På den måde har man hele tiden sine tal tæt ved sig og kan bedre danne sig et samlet overblik over sin sygdom og reagere i tide, når noget afviger fra ens normale tal. 

Læs mere på Diabetesforeningens hjemmeside her

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.