Beskyt fremtiden ved at investere i diabetes-uddannelse i dag

Andrew Boulton, formand for Det Internationale Diabetesforbund

Af professor Andrew Boulton, formand for Det Internationale Diabetesforbund


Måneden for opmærksomhed på diabetes løber af stablen hvert år i november, hvor den 14. november er anerkendt som World Diabetes Day. World Diabetes Day blev først oprettet af Det Internationale Diabetesforbund (IDF) og Verdenssundhedsorganisationen i 1991 og har siden 2006 været anerkendt som en officiel FN-verdenssundhedsdag. Oplysningsaktiviteter på og omkring dagen bidrager til at fokusere på, hvad der er nødvendigt for at imødegå den voksende diabetes-pandemi og sikre, at mennesker med diabetes får den pleje, de har brug for til at håndtere deres tilstand med succes for at undgå eller forsinke de dermed forbundne invaliderende og livstruende komplikationer. For at markere anledningen i år fokuserer IDF World Diabetes Day-kampagnen på diabetesundervisning og opfordrer regeringerne til at øge investeringerne for at yde bedre støtte til sundhedspersonale og mennesker, der lever med diabetes.

Ifølge den seneste IDF-undersøgelse er mere end en halv milliard mennesker (537 millioner) på verdensplan ramt af diabetes. Globalt set er omkring halvdelen af dette antal endnu ikke diagnosticeret, hvilket giver dem en større risiko for komplikationer som hjerteanfald, slagtilfælde, blindhed og nerveskader. Diabetes er en af de vigtigste årsager til global dødelighed og er ansvarlig for omkring 6,7 millioner dødsfald i 2021. Antallet af mennesker, der lever med sygdommen, forventes at stige til mere end 640 millioner i 2030. I Europa lever ca. 1 ud af 11 voksne (61 millioner) med diabetes, og det årlige antal for tidlige dødsfald på grund af diabetes i regionen er over en million om året (1,1 millioner).

I et forsøg på at hjælpe med at bremse stigningen i diabetes har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vedtaget et ambitiøst sæt globale mål for diabetesdækning, der skal nås inden 2030. Disse mål omfatter identifikation og diagnosticering af fire ud af fem af alle diabetestilfælde og sikring af god kontrol med blodsukker og blodtryk. Målene omfatter behandling af 60% af alle diabetikere over 40 år med medicin til at sænke kolesterolet og sikring af, at alle personer med type 1-diabetes har adgang til insulin til en overkommelig pris samt mulighed for selvkontrol af blodsukkeret. Det er vigtigt, for uden adgang til insulinbehandling og alt det, der er nødvendigt for at få den til at lykkes, er type 1-diabetes en unødvendig dødsdom. Der skal en del arbejde til for at nå disse mål. Undervisning i diabetes spiller en afgørende rolle for at sikre tidlig diagnosticering og behandling og for at støtte personer med diabetes i at håndtere deres sygdom.

Uddannelse til støtte for egenomsorg
Den stigende globale forekomst af diabetes lægger yderligere pres på sundhedssystemerne. Som følge heraf har sundhedspersonalet mindre tid til rådighed til at konsultere diabetikere i deres varetægt. Ifølge en IDF-undersøgelse, der er foretaget blandt personer med diabetes og sundhedspersonale, bruger personer med diabetes ca. tre timer om året på at rådføre sig med en sundhedsfaglig person. Det betyder, at mennesker med diabetes i 99% af tiden tager sig af sig selv. Derfor er det afgørende, at de har løbende adgang til undervisning i diabetes for med held at kunne håndtere deres tilstand.

Diabetes ændrer sig i løbet af livet og kræver justeringer. Kendskab til, hvad man skal være opmærksom på, og hvad man skal gøre, er enormt vigtigt. For at sikre, at de mange beslutninger, som folk skal træffe, er velinformerede, er det nødvendigt med uddannelse baseret på videnskabelig dokumentation. Ved at vide, hvad man skal gøre, og hvornår man skal handle, kan man hjælpe med at forebygge diabeteskomplikationer, hvilket ikke kun giver bedre livskvalitet for personer med diabetes, men også gavner sundhedssystemerne ved at reducere de høje omkostninger i forbindelse med behandling og håndtering af sekundære komplikationer.

Adgang til uddannelse for sundhedspersonale
Løbende diabetesuddannelse er også vigtig for sundhedspersonalet. Det er især vigtigt, at læger i primærsektoren, farmaceuter og kommunale sundhedsmedarbejdere har et godt kendskab til diabetes, så de kan identificere personer med høj risiko og diagnosticere sygdommen tidligt. Når diagnosen er stillet, skal de være i stand til at give de rette råd og værktøjer til støtte for den løbende egenomsorg.

Ved at sikre, at uddannelsesressourcer og træning er til rådighed og tilgængelige for sundhedspersonale, kan de holde deres viden om diabetes opdateret og få mest muligt ud af den begrænsede tid, de har til rådighed med deres patienter.

Et vedvarende globalt engagement
IDF er forpligtet til at hjælpe med at nå WHO’s globale mål for diabetesdækning og sikre bedre diabetesbehandling på globalt plan. For at lette læringsmulighederne for både sundhedspersonale og personer, der lever med diabetes, tilbyder IDF School of Diabetes gratis online-kurser for at give bedre forståelse for sygdommen og støtte løbende faglig udvikling. Der er dog stadig meget arbejde at gøre, og derfor opfordrer IDF det globale diabetessamfund og offentligheden til at påvirke deres regeringer og sundhedsministre for at anmode om, at der afsættes yderligere ressourcer til diabetesuddannelse.

Ifølge Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør for WHO, er diabetes nu den eneste større ikke-smitsomme sygdom, hvor risikoen for at dø tidligt fortsat er stigende. Det er en pandemi af tiltagende omfang, og uden yderligere engagement og investeringer fra de internationale regeringer vil den fortsat vokse. Det er nødvendigt med statslige tiltag nu for at øge folks bevidsthed og forbedre uddannelsen af sundhedspersonale, så de kan yde den bedst mulige pleje til mennesker med diabetes. Vi er nødt til at tilbyde uddannelse i diabetes i dag for at beskytte morgendagen.

Send et brev til din nationale sundhedsminister via IDF’s online medie: worlddiabetesday.org/educationtoprotect

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.