Ifølge nye tal er hvert 10. menneske på hele kloden nu ramt af diabetes. Vi må gøre mere for at forebyggelse og screene, siger International Diabetes Federation.
Når vi bruger begrebet pandemi, tænker de fleste på COVID-19, men diabetes har længe været en folkesygdom. Den rammer bredt, men med store geografiske forskelle, og hårdest i de fattige dele af verden, hvor alt for mange ikke modtager den fornødne behandling. Nye tal fra 2021 fra den internationale diabetes-organisation, International Diabetes Federation, viser, at så mange som 537 millioner voksne mennesker over hele jorden har diabetes.
Det er en stigning på 16 pct. i forhold til den seneste opgørelse i 2019, og dermed har vi allerede nu nået det niveau, som eksperter ellers tidligere forudså ville indtræffe i 2030. International Diabetes Federation forudser nu, at diabetes-forekomsten stiger til 783 millioner mennesker i 2045, hvilket, forudsat, at befolkningsfremskrivningerne holder, vil svare til at en ud af otte mennesker på hele kloden vil være ramt af diabetes.
”Det er paradoksalt, at når vi lige om lidt skal fejre 100-året for insulinens opfindelse 1921, så er der stadig mennesker, der dør af diabetes. De kunne være reddet, hvis bare de havde adgang til insulin – nok den største medicinske opdagelse i det 20. århundrede,” siger professor Andrew Boulton, president for International Diabetes Federation.
Skamplet på verdenssamfundet
”Det anslås at halvdelen at alle personer med diabetes ikke modtager insulinbehandling fordi de ikke har råd til det. Det er en skamplet på verdenssamfundet,” siger Andrew Boulton.
Hvis diabetes ikke bliver opdaget og behandlet i tide, kan det udvikle sig alvorligt. Personer med diabetes har højere risiko for at blive ramt af livstruende sygdomme såsom hjerteanfald, hjerneblødning, nyresvigt, blindhed og behov for amputationer. Det indebærer både reduceret livskvalitet for de berørte og høje sundhedsudgifter for samfundet. Diabetes-pandemien er især på hastig fremmarch i Mellemøsten og tidligere udviklingslande i Asien. Årsagerne er bl.a. dårlig kost, især indtag af fast food, i takt med velstandsudviklingen, for lidt bevægelse, overvægt og en aldrende befolkning.
”Da jeg besøgte et stort land som Indien første gang for mange år siden, var der meget få biler. I dag er billedet helt anderledes. Næsten alle bevæger sig med motoriseret transport, hvor de i øvrigt bruger størstedelen af tiden i en kø, og der er generelt mindre fysisk bevægelse i samfundet,” noterer Andrew Boulton.
En tsunami af diabetes efter corona
Og så spiller den aktuelle corona-pandemi også en negativ rolle for udviklingen af diabetes.
”Jeg frygter en tsunami af nye diabetes-tilfælde når folk igen begynder at besøge lægen i normalt omfang. Det skyldes, at mange borgere, især dem der bor tæt og i lejligheder, ikke er kommet så meget ud og bevæge sig. Nogle har endda nærmest været indespærrede i lange perioder på grund af lockdown,” påpeger Andrew Boulton, der forudser, at den manglende bevægelse har kendetegnet stort set alle aldersgrupper.
Hvad kan der gøres for at komme diabetes til livs?
Helt at udrydde sygdommen er næppe realistisk, men vi kan gøre mere for at forbygge.
”Type-2 diabetes kan i mange tilfælde undgås ved brug af screening i forhold til dele af befolkningen, der er særligt udsatte. Desuden er nye teknikker til test vundet frem. Der er f.eks. udviklet en nem og billig priktest, der er velegnet i alle dele af verden,” påpeger Andrew Boulton.
Desuden er generel oplysning som f.eks. den aktuelle Verdens Diabetes Dag vigtige værktøjer i kampen mod diabetes.
Verdens diabetes dag
Verdens Diabetes Dag er en global kampagne og FN-dag, som skaber opmærksomhed om temaer med relation til diabetes. Dagen blev introduceret for første gang i 1991 af International Diabetes Federation og FN gjorde det i 2006 til en officiel mærkedag som en reaktion på det øgende antal af mennesker, der rammes af diabetes. Datoen den 14. november er fødselsdagen for Sir Frederick Banting, som opfandt insulinen sammen med Charles Best in 1921. Verdens Diabetes Dag er verdens største opmærksomhedskampagne, som anslås at nå ud til 1 milliard mennesker i mere end 160 lande.
Læs mere på www.worlddiabetesday.org