Fysisk aktivitet og motivation

Selvom type 2-diabetes er en motivationsfaktor i forhold til at komme i gang med en aktiv livsstil, kan det på sigt være svært at holde motivationen ved lige.

Personlig træner Simon Skou giver her gode råd til, hvordan man holder motivationen.

Simon Skou er uddannet personlig træner og kostvejleder. Gennem de sidste tre år, har han arbejdet tæt sammen med personer med type 2-diabetes, netop omkring kost og motion.

Det er som oftest en stor indtrædelse i en persons liv, når man rammes af en sygdom som type 2-diabetes, der kræver store livsstilsændringer for mange. Man skal ændre kostvaner og føre en mere aktiv livsstil. Det kan være en udfordring for mange, der ifølge personlig træner Simon Skou ofte fører to reaktioner med sig, hvor af ingen af dem rammer plet:

For mange virker det uoverskueligt, at skulle i gang med træning, så man skubber det væk og tænker ”jeg begynder i morgen”. Andre går kontra og ryger ned i træningscenteret og giver den gas fem gange om ugen i tre måneder og så går luften af ballonen. Jeg tror ikke på, at det har længerevarende effekt kun at binde sin træning op på at skulle tabe sig. I stedet tror jeg på, at man sætter sig nogle mål, der vil forøge livskvaliteten og skabe mere overskud i hverdagen. Det er nemlig en effekt man kan mærke og som motiverer til at fortsætte.

Der er selvfølgelig forskelle fra person til person i forhold til hvad der holder dem til ilden, men hvis man tager udgangspunkt i en langsigtet vision, er det ifølge Simon Skou en god start:

Selvom man får konstateret type 2-diabetes og får besked på at man skal i gang med et sundt og aktivt liv, kan det stadig være svært at finde motivationen, når man endnu ikke kan mærke symptomer på egen krop og eventuelle følgesygdomme ligger langt ude i fremtiden. Derfor er det vigtigt med langsigtede mål, hvor man gør op med sig selv, hvad det er man gerne vil forbedre og hvad man vil opnå. På den måde kan man bibeholde et positivt sind også på de dage hvor man har spist usundt og ikke været aktiv, fordi det stadig er muligt at nå det langsigtede mål.

Ifølge Skou kan man fx sætte sig et mål om at ville have mere energi i hverdagen eller komme ned på en stabil vægt. Når man har sat sig et mål skal man se tingene i et større perspektiv, hvor man også skal blive klog på det at træne. Først derfra kan man gå ind og arbejde med træningen som en vane og noget man får en personlig gevinst ud af:

Det er utroligt vigtigt, at man føler man opnår en personlig gevinst og at man kan mærke man får mere energi i hverdagen fordi man træner og spiser sundt. Hvis man ikke føler man får noget ud af det, så er tendensen også større i forhold til at springe over hvor gærdet er lavest. Igen handler det om motivation. Man kan sætte to mennesker overfor den præcis samme opgave, hvor den ene går til opgaven med oprejst pande, mens den anden ikke kan se hvad han skulle få ud af det. Det handler om at kunne se bagved og være bevist omkring den personlige gevinst, der udløses ved at løse opgaven.

Af erfaring ved Simon Skou, at motivation og viljestyrke er noget man løber tør for. Han har selv tabt 27 kg ved hjælp af sund kost og træning. For ham var det alfa og omega, at han havde et sikkerhedsnet, der greb ham når viljen og lysten havde svært ved at drive værket. Her var det vigtigt for ham, at han så på sine langsigtede mål og den positive effekt træning og sund kost havde på hans hverdag og generelle overskud. Og så var det ellers bare om at komme op på hesten igen.

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.