Øget blodcirkulation giver glade fødder hos diabetikere

Mange diabetikere kender til fodsår og meget hård hud på fødderne. Med de rette sko, der øger blodcirkulationen i fødderne, kan man opnå hurtige resultater og få sunde fødder.

Som diabetiker er det vigtigt, at man passer ekstra godt på sine fødder. Derfor et det helt essentielt, at man tager højde for at benytte sko, der netop giver de helt rette forudsætninger for, at fødderne har det godt.

En af dem, der kender til alt omkring vigtigheden af de rette sko, er 49-årige Stefan Andersson, der har haft type 1-diabetes, siden han var 15 år:

Jeg har altid haft problemer med mine fødder, hvilket har udmøntet sig i ekstrem hård hud og tendens til fodsår. Til dagligt har jeg et utroligt aktivt job som butikschef i en større købmandsbutik, hvilket indebærer, at jeg til dagligt står og går på hårde betongulve det mest af dagen. Jeg går over 20.000 skridt på en dag, og det er derfor vigtigt, at jeg har nogle sko på, der kan støtte mine fødder bedst muligt, fortæller Stefan Andersson.

Erkendelsen af et aktivt arbejdsliv og fødder, der i forvejen var hårdt presset grundet diabetes, førte til, at Stefan Andersson investerede i nogle sko, der kunne gøre en forskel for hans hverdag:

For ca. 11 år siden blev jeg, gennem min søn, introduceret for MBT-sko, da han var i praktik hos dem. Min søn fik mig overbevist om, at jeg skulle købe de her sko, selvom jeg egentlig var imod det til at starte med. De er nemlig ikke helt billige. Det viste sig dog at være det største kup, jeg havde gjort mig. Skoene gjorde en forskel lige med det samme, og jeg har siden købt mere en 20 par MBT-sko over årene. De sko, jeg bruger mest, er selvfølgelig mine arbejdssko, men jeg har faktisk også investeret i både hverdagssko, sandaler og senest et par løbesko, som er helt fantastiske, fortæller Stefan Andersson, før han fortsætter:

Skoene medvirker faktisk til at skabe bedre blodcirkulation, hvilket har gjort, at jeg ikke længere oplever at døje med fodsår. Det er en af de vigtigste årsager til, at jeg fortsat investerer i skoen. Mine fødder er virkelig blevet pæne og føles helt glatte. Der er altså en stor forskel på, hvordan mine fødder så ud og føltes, før jeg skiftede til sko, der forbedrede blodcirkulationen, lyder det fra Stefan Andersson.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Grunden til, at Stefan Andersson oplever at få pænere fødder gennem den øgede blodcirkulation, er, at de MBT-sko han benytter sig af, har en buet sål. Sålen bevirker, at man for hvert skridt man tager, laver en lille kredsløbsøvelse i foden. Den kredsløbsøvelse aktiverer venepumpesystemet, som øger blodcirkulationen helt ud i fødderne. Det medvirker til, at man ikke skal døje med hævede ben og fødder i løbet af dagen, og, som Stefan Andersson oplevede, så heler fodsår ligeledes hurtigere:

Jeg mærker det meget konsekvent, når jeg ifører mig et par andre sko, der ikke på samme måde møder mine fødders behov. Så får jeg problemer med fodsår og smerter i benene allerede efter kort tid, siger Stefan Andersson og uddyber:

Jeg tror, at grunden til, at mine fødder får det så meget bedre i MBT-skoene, er den øgede og bedre blodcirkulation, der skyldes, at mine fødder hele tiden ”arbejder” sammen med skoene. Skoene har installeret et balancepunkt, der, uden man lægger mærke til det, sørger for at holde cirkulationen i gang. Det viste sig også rigtig nok, da jeg, efter at have gået med skoene i nogle uger, besøgte en fodsårsspecialist. Hun var meget positiv over, hvordan mine fødder fremstod og kunne med det samme konstatere en gavnlig effekt. 

Fordi skoene har et indlejret balance-bræt, kræver det også lidt tilvænning, før skoene føles helt naturlige at gå i. Sådan var det også for Stefan Andersson, der i dag føler sig helt veltilpas i skoene:

Det kræver jo lidt tilvænning i starten, men i dag føles det helt naturligt. I mit arbejde er jeg ofte ude i forskellige situationer, hvor jeg ikke bare går eller står, f.eks. kører jeg truck på lageret, hvor skoene bestemt også fungerer fint. Så er der i øvrigt også den fordel, at den øgede blodcirkulation er med til at holde fødderne varme. Jeg har arbejdet på frostlager med ned til -20 grader, og det eneste sted, jeg ikke frøs, var fødderne, lyder det afslutningsvis fra Stefan Andersson.

Læs mere om komfort-sko her

Del dette indlæg
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Scroll til toppen

Hold dig opdateret

Her vil du modtage inspiration til et bedre liv med diabetes type-2, nyeste udvikling inden for forskning og gode tips til at holde dig aktiv i hverdagen.