Det kan være svært at opdage diabetisk nyresygdom. Derfor er det vigtigt, at man med jævne mellemrum lader sig undersøge.
Nyresygdomme er en af de alvorlige følgesygdomme, som man skal være meget opmærksom på, da den langt hen ad vejen er symptomfri. Nyrerne har en vigtig funktion, da de som et filter renser blodet for affaldsstoffer. For personer med diabetes er det særligt vigtigt at være opmærksom på, at det også er nyrerne, der regulerer kroppens salt- og vandbalance og justerer blodtrykket.
Frederik Persson, afdelingslæge og seniorforsker ved Steno Diabetes Center Copenhagen, forklarer her, hvorfor det er vigtigt, at man bliver tjekket for nyresygdom:
– Det store problem med diabetiske nyresygdom er, at der faktisk ikke er nogen klare tegn på sygdommen, som man kan reagere på. Det er en meget symptomfattig, stille tilstand, hvilket kun gør det mere vigtigt, at man tjekkes af en læge. Det foregår således, at man afleverer en urinprøve, og i den kan vi måle forekomsten af protein (æggehvidestof). Hvis niveauet ligger for højt, og man er diagnosticeret med diabetes, så kan det være en indikation på, at man har begyndende diabetisk nyresygdom.
Nye behandlingsmetoder vinder frem
Lige nu går det rigtig stærkt inden for moderne diabetesbehandling. Den nyeste diabetesmedicin, har vist sig at have mange gavnlige effekter, ikke kun på diabetespatienter, men også på personer med hjerte-kar-sygdomme og nyresygdomme:
– Vi er mange, der er enige om, at personer med hjerte-kar- og nyresygdomme i fremtiden skal behandles med moderne diabetesmedicin. Det gælder også, selvom de ikke har diabetes, da medicinen har vist sig at have stor positiv effekt på de nævnte sygdomme, hvadenten man har diabetes eller ej, fortæller Frederik Persson.
Hemmeligheden bag fremtidige behandlingsmuligheder for personer med hjerte-kar- og nyresygdomme er den diabetesmedicin der kaldes SGLT2-hæmmere, der direkte kan gå ind og forebygge hjerte-kar- og nyresygdomme:
– Det man kan gøre for at forebygge, drejer sig især om de nye behandlingsmuligheder, der har haft stor effekt på ikke kun på personer med diabetes. Man skal selvfølgelig stadig koncentrere sig om at holde blodsukkeret stabilt og blodtrykket under kontrol, for de er to vigtige områder i forhold til forebyggelse. Men tabletbehandling med SGLT2-hæmmere er intet ringere end en mindre revolution indenfor behandlingen af hjerte-kar- og nyresygdomme. Det, som SGLT2-hæmmerne gør, er, at de kan forebygge alvorlige følgesygdomme på en måde, som vi aldrig har oplevet før. Det er faktisk intet mindre end et mirakel i vores behandling, lyder det afslutningsvis fra Frederik Persson